
Kissa Lemon 喫茶檸檬
Site
Fujiyoshida, Yamanashi
Program
cafe
Total Floor Area:
60.0 m2
Completed
August. 2021
Principal Architect:
Hirofumi Nakagawa
Collaborated with
Spicy Architects / Ryo Yamamoto
Structural Engineer
Takuya Tsuji
Constructor
Fuji Ecotope Millennium
Photo
Tomoyuki Kusunose
“Kissa Lemon (Teahouse Lemon)” is one of the Fujiyoshida City Honcho-Dori Avenue Revitalization Projects.
The aim of the project is to bring back a dynamic community, starting from Honcho-Dori Avenue. In the long term, new businesses will be developed by taking advantage of the traditional local industry and promoting local food, vacant houses and shops will be refurbished, and attractive contents will be produced and disseminated by communication-savvy creative people who are invited here. Most importantly, if the project is publicized as a successful model case of reutilization of a vacant house in a local community, it will encourage and inspire new activities such as new store openings, relocation from urban areas, dual-location living, and ‘work-ation (work + vacation).’ Eventually, it will generate additional investments and extra demand inside and outside the community that push the revitalization further.
The project was developed by a Tokyo-based design office Lemon Life which also runs the place. In their original idea, they wanted to create a space where local leaders who are committed to the future of Fujiyoshida City and Tokyo’s creative talent could mingle. In response to their request, we decided to add two stage-like structures. Various activities performed around these stages by creative people from different backgrounds can be watched as snippets of everyday life. Sometimes, the same scenes can be projected as an extraordinary moment in life seen in a movie.
The second structure is a set of open kitchens that occupies half of the floor area and a raised counter. It is designed to allow the guests to watch what’s happening inside the kitchen from every corner of the shop. This helps create intimacy between them and the chef.
Polycarbonate boards hung from a ceiling function like a reflector, distributing light all around the shop and supplying energy to the people in the kitchen.
The material and the shape of the counter are plain to make the interaction between the chef and guests stand out.
We hope these structures will bring out energies from the chef, staff, and guests, and the vibrant teahouse will bring back liveliness on the street and to the area in the future.
本プロジェクトは、この本町通りを起点に地域の伝統産業を活用した事業と、地産地消を目指し地元の農作物を使用した運営を行い、空き家や空き店舗を活用し、内装のリノベーション、コンテンツ制作、PR力のあるクリエイターを誘致した長期運営を行い地域の更なる活性化を目的としたプロジェクトである。本プロジェクトを、地域の空き家など活用のモデルケースとしてPRすることで、新たな出店や移住、2拠点居住、ワーケーションの場所として、内外からのニーズや投資を増やしていくことでさらなる地域の活性化を目指している。
〈喫茶檸檬〉を運営・プロデュースする、東京のデザイン事務所 れもんらいふは、富士吉田の資源と東京のクリエイティブが混ざり合う場所にしたいという思いがあった。そこで我々は、ここに来る多様な人々の活動が街の日常の風景の一部として切り取られ、またある時には映画のワンシーンのような非日常の瞬間として映えるように、2つの舞台を設えることにした。
1つ目は、前面道路の本町通りに対する舞台である。基礎補強を兼ねた新たな床面は、通りより400mm程度高く設定している。そこに、左右対称、幅7,280mm、高さ2,400mmの大きな開口部を設けることで、通りに対して舞台ステージのようなフレームをつくりあげた。日々、店内で繰り広げられるさまざまな風景が、映画のワンシーンのようにこの通りに映し出されていく。
2つ目の舞台装置は、店内の半分の面積を占めるオープンキッチンとハイカウンターである。中で行われている作業工程がどこからもでも見渡すことができ、客とシェフの出会いを高めた構成とした。天井に用いた中空ポリカーボネート板は、光が反射するレフ板のような働きをしてキッチンとその活動を引き立てる。客とシェフの出会いや活動が引き立つように、ハイカウンター素材や形状はシンプルに留めた。
舞台のような同店でシェフ、スタッフ、客が活気を生み出し、通りや街に賑わいが増える未来に期待したい。