食の歴史
ジャック・アタリには『愛の歴史』という名著がある。そこでこの『食の歴史』も読んでみた。30万年前に地球上に現れたホモ・サピエンスは一日3000k cal必要だったが、火で加工することを覚えてから消化と吸収が良くなり2000k calで十分になった。すると消化に使っていたエネルギーが脳みそに使われるようになり脳みその量が1.5倍に増えた。食が人間を進化させた。そして饗宴は知を育み、社会を作った。食は文化であり権力となった。ところが近代社会(特にアメリカ)は食を効率化しエネルギー摂取のツールとし美食学の代わりに栄養学を持ち込んだ。そのくせ当のアメリカは圧倒的に肥満の国になったのはなんとも皮肉である。昨今自宅にこもりコックとなった私は、これまで食事は錠剤で取れたらなんと便利だと思っていたモダニストだったが、その考えはすっかり変わった。食とは知であり会話であり創造であるとギリシア時代に戻ったのである。
Jack Atari wrote a great book called A History of Love. So I also read this book, The History of Food: Homo sapiens, who appeared on Earth 300,000 years ago, needed 3,000k cal a day, but after learning to process them by fire, their digestion and absorption became better, and 2000k cal was enough. Then, the energy used for digestion was used for the brain, and the amount of the brain increased 1.5 times. Food is what made humans evolve. And the feast nurtured knowledge and formed society. Food has become a culture and power. However, modern society (especially in the U.S.) has made food more efficient and used it as a tool for energy intake, bringing in nutrition instead of gastronomy. And yet it is ironic that the United States has become a country where so many obese people are. Having become a stay-at-home cook recently, I used to be a modernist who thought it would be very convenient to take my meals in tablets, but that idea has completely changed. It goes back to Greek times when food was knowledge, conversation, and creation.
You must be logged in to post a comment.