土井さんの料理論
今村さんに勧められた料理の本(と思ったら料理の本ではなかった)を読んでみようと思ったのは、料理研究家が中島岳志(東工大の政治学者)と対談していて、面白い組み合わせは面白い内容を生み出すものと想像したからである。中島さんは東工大で伊藤亜紗さん、国分功一郎さん、若松秀輔などを招聘し「利他プロジェクト」という研究班を作った。そしてそこに土井さんの料理論を紹介しようと考えた。確かに読んでみると料理は哲学であり、生き方であると感心するし、建築とそっくりだと思えてくる。設計主義を超えるとか、自力ではなく他力とか、混ぜすぎずムラを作るとか、さあ今日の料理から、設計から早速応用できるのではないかと思えてくる。
I decided to read the cookery book (which I found was not a cookery book) recommended by Mr. Imamura because the cookery researcher was in conversation with Takeshi Nakajima (a political scientist at Tokyo Institute of Technology). I imagined that an exciting combination would produce compelling content. Nakajima invited Aasa Ito, Koichiro Kokubu, Shusuke Wakamatsu, and others to form a research group at Tokyo Tech called the “Altruism Project.” The idea was to introduce Doi’s theory of cooking to the group. When I read it, I was impressed that cooking is a philosophy and a way of life, and it seems to me that it is very similar to architecture. It’s about going beyond design principles; it’s about other forces rather than our own. It seems to me that we can apply some of these principles in our cooking and designing today.
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